شوک به شالیکاران مازندرانی با افزایش تعرفه آببها
به گزارش بهشهر بیدار؛ به نقل از خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «بلاغ» در روزهایی که شالیکاران مازندران در تدارک آمادهسازی شالیزارها برای فصل کشت هستند، خبر افزایش تعرفه آببها، به مثابه سطلی آب سرد بر پیکر خسته کشاورزان ریخته شده است.
صدای اعتراض در گوشه و کنار روستاها و مزارع به گوش میرسد؛ کشاورزانی که نگران از آینده مبهم برنجکاری، سفره خود را کوچکتر و بدهیهایشان را بیشتر میبینند.
این روزها صدای تراکتورها و کارگران شالیزارهای روستاهای بخش گهرباران فضا را پر کرده است، اما در دل بسیاری از کشاورزان، تلخی تصمیم تازه آب منطقهای سنگینی میکند.
همزمان با آغاز فصل کشاورزی در مازندران، ابلاغیه جدید شرکت آب منطقهای مبنی بر افزایش تعرفه آببها در اراضی شالیزاری، موجی از نارضایتی را در میان شالیکاران استان بهوجود آورده است.
محمد هاشمی، شالیکار ۵۸ ساله، در حالی که بیل را به زمین میکوبد، در اینباره بیان کرد: آب شالیزار همیشه مجانی نبود، ولی اینکه وسط گرونی کود و بذر و سم، آببها رو هم چند برابر کنن، انصاف نیست. سال گذشته به ازای هر هکتار ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان آببها دادیم اما امسال گفتن باید حدود ۱۰ میلیون بدهیم، مگر محصول ما دو برابر گران میشود.
رضا عرب، دیگر شالیکار باسابقه، دور تراکتورش نشسته و دلنگران است، از حالا خیلیها گفتن نمیکاریم. میگن با این آببها نمیصرفه. منم موندم. اگه نکاشتم، قسط و بدهی رو از کجا بدم؟ ای کاش مسئولان خودشان یک سال بیاند شالی بکارد تا متوجه بشوند که چه خبر است.
در این میان کارشناسان حوزه آب و کشاورزی هم درباره تبعات این تصمیم هشدار دادند.
احمدرضا بابایی، کارشناس کشاورزی و استاد دانشگاه، در این باره اظهار کرد: افزایش تعرفه در شرایط فعلی، باعث افت سطح زیرکشت شالی، مهاجرت کشاورزان و وابستگی بیشتر کشور به واردات برنج خارجی خواهد شد. بهتر بود قبل از اجرای چنین طرحهایی، نظر تشکلهای کشاورزی هم لحاظ میشد.
در گوشهای از شالیزار، امالبنین قاسمی، کشاورز زن ۴۵ ساله، در حالی که برنجهای خزانه را آماده میکند، افزود: وقتی تعرفه آب گران میشود، مشکلات ما چندین برابر شده و کار را برای آینده فرزندانمان سخت میکند.
شالیکاران مرکز و شرق مازندران در سال زراعی جدید در حالی در تدارک آمادهسازی زمینها بودند که با مشکل کمبود کود اوره مواج شدند.
شهرستان میاندورود دارای ۸ هزار و ۵۹۲ هکتار اراضی شالیزاری است و در دو سال گذشته به دلیل تنش آبی، کمبارشی و افت آبهای سد شهید رجایی ۲ هزار هکتار از اراضی شالیزاری میاندورود با مشکل بیآبی مواجه شده بود.
اما در سالجاری با وجود بارش خوب و نزولات آسمانی و اینکه آب سد شهید رجایی در آستانه سر ریز شدن است، در ابتدای شروع کار، کام شالیکاران با افزایش ۱۱۰ درصدی تعرفه آببهای بخش کشاورزی تلخ شده است و امیدواریم مسئولان در سالی که به نام سرمایهگذاری برای تولید نامگذاری شده، به فکر کشاورزان باشند و این مشکل را حل کنند چرا که بخش قابل توجهی از آب رهاسازی شده در شبکه تجن که کشتزارهای میاندورود و بخش گهرباران را نیز سیراب کرده از سد شهید رجایی تامین میشود.
از هفته گذشته که شالیکاران این منطقه هنوز پا به زمین شالیزاری نگذاشتهاند شوک بزرگی به آنها وارد شده و آن هم افزایش ۱۱۰ درصدی تعرفه آببهای بخش کشاورزی بوده است و این موضوع سبب شده تا به شهرستان میاندورود سفر کرده و پیگیر ماجرا از فرماندار و مسئولان شهرستان شویم.
بسیاری از کشاورزان ساری و میاندورود معتقدند در شرایطی که قیمت برنج هنوز به ثبات نرسیده و هزینههای تولید به شکل سرسامآوری افزایش یافته، این تصمیم فشار مضاعفی بر تولیدکنندگان برنج داخلی وارد خواهد کرد.
پیمان نوروزی یکی دیگر از شالیکاران منطقه میاندورود در گفتگو با خبرنگار ما اظهار کرد: سال گذشته به زحمت توانستیم دخل و خرجمان را یکی کنیم. حالا با این افزایش آببها، بسیاری از کشاورزان حتی قادر به پرداخت هزینه اولیه کشت هم نخواهند بود.
برخی کارشناسان نیز هشدار دادهاند که این تصمیم میتواند باعث کاهش سطح زیرکشت شالی در مازندران و در نهایت افزایش وابستگی بازار کشور به واردات برنج خارجی شود.
به گزارش بلاغ، افزایش تعرفه آببها در مازندران، فارغ از دلایل اقتصادی و مدیریتی، در شرایط حساس تولید برنج داخلی، شوکی به شالیکاران وارد کرده که بیم آن میرود اگر مدیریت نشود، سالهای آینده شالیزارهای مازندران یکی پس از دیگری متروکه شوند و سفره ایرانی بیش از پیش وابسته به برنج خارجی شود.
گزارش – یاسر معافی
انتهای خبر/
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید